In primul trimestru din acest an, doar 1 din 7 tranzactii pe piata imobiliara s-a efectuat prin credit, potrivit unei analize a brokerilor de credite, citata de consultantul Radu Zilisteanu, fost purtator al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Pentru restul de achizitii s-a platit cu bani lichizi, dar analistii sunt de parere ca acest raport ar trebui sa se echilibreze.
"Relansarea creditarii va da incredere si va creste proportia tranzactiilor prin credite la aproximativ 50%", a spus Radu Zilisteanu, pentru Ziare.com. "Insa acest lucru nu se va intampla pana in toamna, pentru ca exista o inertie foarte mare in sistemul bancar", a adaugat analistul.
Potrivit agentiilor imobiliare, in luna aprilie a existat o usoara crestere a vanzarilor pe segmentul rezidential, desi o mare parte se datoreaza sezonului, cand, in mod normal, se inregistreaza cresteri.
"In prima parte a anului, lunile ianuarie - februarie, vanzarile au mers foarte prost. Insa, in martie - aprilie, au fost mai mari, dar doar spre end-useri, nu si investitori", a declarat, pentru Ziare.com, directorul general al companiei de real estate Regatta, Eduard Uzunov.
Potrivit spuselor sale, criza nu a afectat prea tare vanzarile catre consumatorii finali. "In Romania, exista o cerere foarte mare, pentru ca foarte multi locuiesc in blocuri vechi sau nu au locuinta deloc", a adaugat Uzunov.
Zilisteanu spune ca zonele cel mai putin afectate sunt cele unde locuintele au un pret foarte ridicat, zonele bune. Aici, persoanele care isi permiteau sa cumpere inainte, isi permit si acum, platind cu bani cash.
"Una dintre aceste zone este nordul Bucurestiului, de exemplu. Oamenii care cumpara folosind cash percep criza ca pe o oportunitate de investitii", a afirmat Zilisteanu.
Analistul spune ca domeniul imobiliar