În acest an, Sibiul nu are nici o nominalizare la premiile UNITER. Anul trecut, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu avea cinci nominalizări. În acest an, Sibiul nu are nici o nominalizare la premiile UNITER. Anul trecut, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu avea cinci nominalizări.
Diferenţa poate fi explicată prin existenţa anului 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, iar producţiile teatrale, precum şi bugetul, au fost la scară mult mai mare decât într-un an obişnuit. Mai mult decât atât, acele producţii numeroase şi costisitoare s-au jucat în continuare şi în 2008, astfel încât publicul sibian să se poată bucura de spectacolele jucate înainte cu precădere în festival.
În aceste condiţii, în 2008 premierele au fost mai puţine: "Lulu", "Hamlet" şi "Astăzi nu se fumează", precum şi câteva spectacole la secţia germană, cum ar fi “Copilul rece”. Problema pe care a sesizat-o însă directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac, a fost aceea că juriul de selecţie al UNITER nu ar fi vizionat spectacolele propuse pentru nominalizare. Era vorba despre “Lulu”, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol care participă în acest an la patru turnee internaţionale, “Hamlet”, în regia lui Radu Alexandru Nica şi “Copilul rece” de la secţia germană, în regia lui Szabó István.
Membrii juriului au infirmat însă acuzaţiile, spunând că spectacolele au fost vizionate, o parte la Bucureşti în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, o parte la Sibiu, însă nici unul dintre ele nu a fost considerat potrivit pentru a fi premiat. Buget de avarie
Pentru spectacolele din 2007 teatrul sibian a beneficiat în total de un buget de 19 milioane de lei, în timp ce pentru 2008 acesta a fost de numai 8,5 milioane.
„Excelenţa se face cu bani. Şi anul acesta avem aproximativ tot cât anul trecut, când am avut