Bărbatul a participat, încă de mic, la toate evenimentele Junilor Roşiori. De trei ani, îi coordonează pe membrii cetei, din postura de preşedinte al grupului. Actualul şef al Junilor Roşiori s-a născut şi a crescut în Şcheii Braşovului. „Societatea Junilor Roşiori s-a fondat în 1908, prin desprinderea din rangul Junilor Naţionali Albi. Societatea era alcătuită din bărbaţi căsătoriţi de pe strada Cacova şi de pe străzile adiacente. În prezent, acest obicei s-a pierdut, membrii societăţii vin din toate zonele Braşovului”, susţine preşedintele Vasile Bideţ.
Bunicul şi tatăl bărbatului i-au insuflat acestuia dragostea pentru tradiţia junilor roşiori. În 1968, omul a intrat în Ceata Junilor Tineri, unde a făcut un an de ucenicie. Apoi a plecat la Piteşti, unde a fost subofiţer. Dragostea pentru tradiţiile cu care a crescut a făcut să se întoarcă în Braşov, pentru a participa la fiecare eveniment organizat de grupul Junilor Roşiori. În 1985, s-a reîntors definitiv în Braşov şi a redevenit membru în Comitetul Junilor Roşiori. În acest for, a fost casier până în 2006, când a devenit preşedinte al societăţii.
Costumul junilor roşiori
Fiecare ceată de juni are un costum specific. Vasile Bideţ consideră că ceea ce îmbracă junii roşiori reprezintă cel mai frumos costum. „Costumul nostru este format dintr-o cămaşă brodată cu motive populare şi paiete, încinsă cu un brâu cusut cu mărgele şi fluturi aurii. Mai avem cioareci din material alb, iar în picioare avem cizme negre. Pe cap, purtăm o căciulă tip roşior, cu pampon roşu. Se spune că această căciulă ar fi fost adusă în ţară de către Nicolae Iorga. Deasupra, mai purtăm o vestă tot din material alb, cusută cu ibrisin (fir n.r.) negru şi împodobită cu găitane (decoraţiuni n.r.) roşii”, declară cu mândrie preşedintele junilor roşiori.
100 de ani de la înfiinţarea grupului @N_P