Medicii şi Parlamentul se pregătesc de o decizie importantă cu privire la donarea de organe. Cel puţin 2.500 de români au nevoie de un transplant, în timp ce beneficiarii unor organe povestesc despre problemele pe care le au.
„Sunt beneficiara unui cord. Am fost operată la Târgu Mureş, deşi au fost chiar medici care m-au descurajat. Nu se poate ca la un an de la transplant să trebuiască să merg periodic până la Târgu Mureş pentru anumite analize”, a spus Anca Mălai, la o dezbatere organizată la Timişoara pe tema acordului prezumat şi a celui informat în materia donării de organe. De asemenea, familia Bărbos, cu două gemene beneficiare ale unui transplant de rinichi, Andreea şi Adelina, a arătat că numai bunăvoinţa unor farmacişti le face etapa post transplant mai uşoară
Dilema acordurilor
Prima variantă, propusă acum spre aprobare Parlamentului, ar urma să stabilească faptul că, dacă în timpul vieţii, nu s-a exprimat dezacordul ca, după moarte, să fie prelevate organele, acest lucru să fie posibil. Aceasta este varianta acordului „prezumat”, faţă de cea a acordului informat care se aplică în prezent. În situaţia actuală prelevarea de organe este posibilă numai dacă familia pacientului aflat în moarte cerebrală îşi dă acordul, în scris, pentru donarea de organe.