Restantele acumulate de populatie au inregistrat in februarie cel mai mare avans anualizat de la debutul crizei financiare, un ritm de 110%, proiectand soldul restantelor la peste 1,3 miliarde de lei (peste 300 mil. euro), conform datelor publicate de BNR.
In ianuarie, avansul anualizat a fost de 93%, iar pe parcursul anului trecut a oscilat in jurul nivelului de 70-80%.
Cresterea costurilor la plata ratelor si explozia somajului au adunat inca 120.000 de noi restantieri, numarul total depasind in februarie pragul de 500.000.
"Oamenii isi pierd locurile de munca, leul s-a depreciat, situatia nu este prea roz intr-adevar. Acum este o perioada in care clientii inca mai continua sa plateasca facand mari eforturi, dar daca resursele de care dispun se vor epuiza, nu isi vor mai putea plati ratele. Leul s-a depreciat mai pronuntat pe final de 2008, o perioada din an in care oamenii inca mai au resurse, dar daca deprecierea se va mentine sau va continua, situatia se va inrautati", spune Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING.
Cresterea soldului restantelor a fost cauzata si de o distorsiune statistica. BNR publica toate datele in lei, inclusiv pentru creditele in euro. Astfel, restantele in euro, exprimate in lei, au inregistrat in februarie o crestere "artificiala", cauzata de cresterea cursului de schimb.
"Fara nicio indoiala si deprecierea leului a contribuit la cresterea cifrelor, si va contribui in continuare tot mai mult", spune Chidesciuc.
Din totalul restantelor populatiei, 26% reprezinta restantele in euro, iar deprecierea monedei nationale a fost in februarie de 15% fata de aceeasi luna a anului trecut. Soldul total al restantelor a ajuns la echivalentul a 1,3 miliarde de lei pe fondul unui salt record in februarie de 18% fata de luna precedenta. Aici nu poate fi vorba numai de o crestere "artificiala", intr