Nu poluează, dar deranjează. Acesta este mesajul pe care autorităţile par să-l transmită celor care aleg să facă mişcare pe role sau biciclete. Pentru că folosirea acestora nu va mai fi permisă în parcuri, decât în anumite condiţii. Scopul principal al acestei măsuri pare să fie transformarea acestor zone în spaţii de relaxare, iar pietonii să nu mai fie nevoiţi să acorde atenţie şi celor din jur, în special bicicliştilor şi rollerilor. Şi atunci întrebarea firească, dacă acolo nu, atunci unde?
Cu toate aceste discuţii, interpretând textul legii, prin Art.195, lit. j din H.G. nr. 85/2003, privind circulaţia pe drumurile publice, se permite circulaţia pe biciclete în parcuri doar dacă pietonii nu sunt stânjeniţi. Când anume intervine starea de "stânjeneală" sau cine veghează la atingerea acesteia rămâne la aprecierea altor persoane, cele care iau decizia.
Astfel, textul legislativ menţionează că se interzice conducătorilor de biciclete sau mopede "să circule pe aleile din parcuri sau grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor".
Endorfinele care induc fericirea, constrânse la repaos
Astfel, primăvara lui 2009 pare să promoveze şi mai mult indispoziţia. Dacă până de curând cei care aveau role sau biciclete erau condiţionaţi doar de vremea bună pentru a ieşi în parcuri, acum legile le trasează un cerc tot mai mic, în interiorul căruia vor trebui îngrămădiţi toţi cei vor mişcare la două roţi de cauciuc sau opt de silicon.
Discuţiile privind importanţa sportului s-au mutat astăzi de la Ministerul Educaţiei, care anunţase recent "sacrificarea" orelor de sport, în ideea de a reduce orarul încărcat al elevilor, direct în stradă.
Iar toate aceste măsuri legislative par să deranjeze chiar şi hormonii produşi de creier.
Endorfinele, despre care