Fondul Monetar International (FMI) este dispus sa ajute Republica Moldova, pentru a depasi criza economica, in contextul in care institutia financiara a prognozat o scadere a economiei tarii cu 5% (de la o crestere de 6% anul trecut) si o datorie externa la 50% din PIB, a declarat Johan Mathisen, reprezentantul FMI la Chisinau.
Ieri a sosit la Chisinau o delegatie a FMI pentru a se documenta, avand diferite intalniri cu oficialii moldoveni, printre care si premierul Zinaida Greceanii. Daca va primi un imprumut, Republica Moldova ar fi cel de-a patrulea vecin al Romaniei care va fi ajutat de FMI pe fondul crizei economice.
"Daca discutiile vor fi productive, echipa FMI va reveni pentru finalizarea negocierilor dupa numirea in functie a noului Guvern", a declarat Johan Mathisen.
Referitor la solutiile propuse de FMI crizei din Republica Moldova, Mathisen a declarat ca acestea privesc in principal reducerea masiva a cheltuielilor bugetare si cresterea veniturilor, inclusiv prin majorarea unor taxe si impozite, relateaza unimedia.md.
Republica Moldova, care se confrunta cu o criza politica severa in urma protestelor din 6-7 aprilie din Chisinau impotriva rezultatelor alegerilor legislative din 5 aprilie, este amenintata si de o puternica criza economica.
Financial Times scria saptamana trecuta ca Moldova trebuie sa se astepte la o criza economica acuta daca nu va reusi sa acopere un deficit de finantare de 1 miliard de dolari.
Considerata cea mai saraca tara din Europa, Republica Moldova are un PIB de 6 miliarde de dolari si un PIB per capita de 1.800 de dolari. Bugetul aprobat anul acesta de Parlamentul de la Chisinau atinge o valoare de 3 miliarde de dolari. In mare parte este dependenta de cele doua miliarde de dolari trimise in tara de moldovenii care lucreaza peste hotare.
Economistii spun ca e nevoie rapid de o g