De ieri, 23, pana pe 30 aprilie, Institutul Cultural Roman din Varsovia organizeaza la Cracovia Festivalul Culturii Romane. La editia de anul trecut, Festivalul s-a desfasurat in sali de spectacol, in sali de expozitii si in spatii culturale alternative. Editia din acest an aduce un element de noutate, mizand pe potentialul spatiilor deschise.
Sase evenimente formeaza coloana vertebrala a Festivalului Culturii Romane 2009.
· Concertul de deschidere, sustinut de Cvartetul Balanescu in 23 aprilie, a fost gazduit de Academia Nationala de Muzica din Cracovia. Alexandru Balanescu a reluat la Cracovia cunoscutul sau spectacol-omagiu dedicat Mariei Tanase. · Teatrul Masca va fi prezent in Piata Mare a Cracoviei, langa Catedrala unde a slujit cardinalul Karol Wojtyła, cu doua dintre spectacolele sale, „La romani" si „Statuile", in 24 si 25 aprilie. · Tot in 24 aprilie, in atrium-ul Centrului Cultural International, va avea loc o prezentare a Romaniei turistice, sub genericul „Itinerariile libertatii". Evenimentul este realizat in colaborare cu Ministerul Turismului, prin Biroul de Turism al Romaniei la Berlin. · In Clubul Piekny Pies (Cainele frumos), seara de 24 se va prelungi alaturi de Dr. Teo si DJBully, care vor mixa muzica romaneasca pana dimineata. · In 26 aprilie, in Piata Mare a Orasului Evreiesc, langa fostele locuinte ale evreilor lui Oskar Schindler, publicul polonez va face cunostinta cu Shukar Collective. In deschidere, va concerta grupul polonez Transkapela, renumit pentru proiectele sale artistice care reinterpreteaza in context contemporan muzica traditionala din diverse regiuni poloneze, dar si din Bucovina, Maramures si Transilvania.
Un moment important il va constitui lansarea oficiala a Marelui dictionar roman-polon realizat de Halina Mirska Lasota si Joanna Porawska, aparut cu sprijinul Centrului National al Cartii al IC