Operatorul de servicii medicale private Gral Medical, controlat de Robert si Georgeta Serban, a renuntat in ultima perioada la o serie de clienti de talie mica, care nu isi plateau facturile scadente. Pentru clientii de talie mare, compania a mers pe o reesalonare a platilor
„Renuntam la clientii care simtim ca sunt rau platnici. E necesar sa facem acest lucru. La fel cum la banci exista active nocive, asa si pentru o firma sanatoasa clientii care nu platesc nu sunt clienti reali. Pentru ca noi folosim pentru acesti clienti oameni pe care ii platim, materiale pe care le platim si incasam facturile dupa o perioada cand, din cauza deprecierii, este posibil sa luam chiar mai putin", a spus Robert Serban.
Gral este unul dintre primii zece jucatori din industria serviciilor medicale private, care a avut anul trecut afaceri de 10,1 mil. euro, iar la nivelul acestui an veniturile sunt bugetate la peste 15 mil. euro.
In primul trimestru al acestui an, Grupul Gral Medical, care cuprinde Gral Medical si Medical Center Gral, a raportat o cifra de afaceri de 8,5 mil. lei (2 mil. euro), in crestere cu 30% comparativ cu nivelul de 6,5 mil. lei (1,7 mil. euro) din primul trimestru din 2008. Cresterea a fost sustinuta de avansul de pe segmentul de retail, prin majorarea veniturilor noilor centre deschise.
In acest interval, compania a finalizat trei proiecte: deschiderea unui centru de dializa, un centru de litotritie (pentru pacientii care au pietre la rinichi), si externalizarea laboratorului din cadrul Institutului National de Neurologie.
La adapost de criza
„Cred ca o sa ne afecteze criza, insa putin. Sunt ceva intarzieri la plati, dar usor, usor lucrurile se vor aseza. Problemele de cash flow apar pentru ca furnizorii au inceput sa comprime perioada in care isi asteapta banii pe marfa pe care au livrat-o. Daca anul trecut filoso