Urmarind scenariul tainic al povestilor descoperim ca suntem noi insine urziti dintr-o intreaga galerie de personaje care se intretes launtric pentru a forma chipul ascuns a ceea ce suntem. Surprinzator este ca pe masura ce vom cunoaste si accepta aceste personaje vom descoperi ca fiecare dintre ele este purtatorul unor daruri nebanuite. Atelierul desfasurat la Fundatia Calea Victoriei, incepand din 19 mai, sub coordonarea Monicai Brandusescu, ne va ajuta sa descoperim multimea de personaje din noi insine.
Psihologul C. G. Jung afirma: “prefer sa fiu intreg, decat bun”, subliniind astfel ca fara a ne accepta umbra, nu ne vom putea bucura pe deplin nici de frumusetea luminii noastre interioare.
Simbolurile prezente in povesti ne invata ca nu exista nici macar un singur detaliu al lumii exterioare care sa nu fie prezent fie si in stare de latenta in fiecare dintre noi. Acest lucru poate fi terifiant intr-o prima instanta, dar si incredibil de incurajator prin faptul ca ne desfiinteaza limitele construite de-a lungul timpului. Exista un intreg labirint de credinte care ne limiteaza, preluate inca din copilarie de la ceilalti, prin intermediul educatiei, societatii, esecurilor personale, de care trebuie sa devenim constienti pentru a fi liberi sa ne construim propria poveste.
Identificand conceptiile limitative din viata fiecaruia dintre noi, putem identifica si radacina multora dintre problemele noastre si putem sa invatam astfel sa ne transformam potentialul in realitate. Ceea ce-i diferentiaza in mod primordial pe oamenii de succes de oamenii obisnuiti este sistemul de convingeri care sta la baza povestii lor fondatoare.
Frumusetea unei povesti vine aproape intotdeauna din faptul ca este invaluita in intuneric, dupa cum sustine scenaristul Jean-Claude Carrière in introducerea antologiei sale “Cercul mincinosilor”. De fapt, povestile cu