Aproape 3.600 tone de lapte din cota fermierilor brăileni a fost retrasă la rezerva de stat. Aceasta în contextul în care deţinătorii de cotă la vânzări directe fie nu au depus declaraţiile aferente anului de cotă 2007 - 2008, fie pur şi simplu au renunţat la acestea. Potrivit unei statistici a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila, este vorba despre 1.096 de fermieri, cantitatea totală de lapte aferentă cotelor individuale retrase la rezerva naţională fiind de 3.589 tone.
În această perioadă, pentru anul de cotă 2008 - 2009, APIA trimite producătorilor agricoli deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe declaraţia tip pe care au obligaţia să o completeze şi să o depună până la data de 14 mai 2009, inclusiv.
Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.
Pentru fiecare zi calendaristică de întârziere după termenul de 15 mai, producătorii şi cumpărătorii riscă penalizări de 0,01 la sută, calculate din cantitatea alocată pentru vânzări directe, respectiv pentru livrări. În plus ei riscă să piardă dreptul de a comercializa respectiv achiziţiona lapte, prin retragerea cotei la rezerva naţională. Aproape 3.600 tone de lapte din cota fermierilor brăileni a fost retrasă la rezerva de stat. Aceasta în contextul în care deţinătorii de cotă la vânzări directe fie nu au depus declaraţiile aferente anului de cotă 2007 - 2008, fie pur şi simplu au renunţat la acestea. Potrivit unei statistici a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila, este vorba despre 1.096 de fermieri, cantitatea totală de lapte aferentă cotelor individuale retrase la rezerva naţională fiind de 3.589 tone.
În această perioadă, pentru anul de cotă 2008 - 20