O tânără cercetătoare de la Academia Română a testat în laborator o metodă de transformare a deşeurilor de ambalaje în componente pentru maşini. Ea a demonstrat că piesele obţinute din plastic reciclat sunt la fel de bune calitativ ca cele din plastic convenţional.Raluca Darie şi-a prezentat soluţia în cadrul unei competiţii internaţionale şi aşteaptă ca producătorii de maşini să o pună în aplicare. Adevărul: În ce constă metoda de reciclare pe care ai testat-o în laborator?
Raluca Darie : Prin efectuarea unui studiu de caz asupra unui panou de automobil în care am înlocuit o parte din plasticul conventional cu plastic obţinut din deşeuri, am observat că soluţia este viabilă şi, mai mult decât atât, avantajoasă, conducând la un impact redus asupra mediului inconjurator.
Acest experiment a constituit, de fapt, teza mea de doctorat, realizată sub îndrumarea profesorului dr. Cornelia Vasile de la Academia Română şi a profesorului dr. Marek Kozlowski de la Centrul de Excelenţă în Reciclarea Materialelor din cadrul Universităţii Tehnice Wroclaw, Polonia, cercetările fiind realizate de mine în cele două instituţii.
Senzori din plastic reciclat
La competiţia la care ai participat ai ajuns între cei cinci finalişti. Ce idee a câştigat?
Cele cinci proiecte finaliste din competiţia referitoare la inovare şi excelenţă în reciclarea materialelor plastice, organizată la Bruxelles de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Plastic „PlasticsEurope” au fost realizate de studenţi din Austria, Germania, Spania şi Polonia.
Au fost proiecte în care s-au prezentat fie obţinerea unor senzori care au în componenţa lor materiale plastice reciclate sau obţinerea unor hidrocarburi lichide prin tratarea termică a deşeurilor plastice, fie realizarea unui microcip care, fixat pe diferite materiale de amb