Ministrul justiţiei se abţine în faţa atacurilor venite din sistem. Sursa: Agerpres
Magistraţii fac presiuni din ce în ce mai intense asupra ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a obţine rezolvarea situaţiei financiare a instanţelor şi Parchetelor, inclusiv pentru acordarea, în mod nediscriminatoriu, a sporului de 50 la sută de risc şi suprasolicitare neuropsihică a judecătorilor. Programată iniţial pentru a rezolva situaţia financiară incertă ce planează asupra magistraţilor, şedinţa de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a transformat însă rapid într-o adevărată răfuială între membri, pe deo parte, şi Ministerul Justiţiei şi Guvernul României, pe de alta.
„Legea zilei este amatorismul şi haosul”, a tunat jude cătorul Dan Lupaşcu, iar mesajul acestuia s-a materializat instantaneu în câteva propuneri de atac la adresa instituţiilor considerate responsabile de situaţia actuală: o plângere penală şi o sesizare a Curţii Constituţionale. Colac peste pupăză, potrivit propriilor declaraţii, Federaţia Projust a reuşit ca, în numai două zile, să strângă peste 2.200 de semnături, numărul necesar pentru declanşarea grevei de avertisment în sistemul judiciar. Pus în faţa avalanşei de critici din toate direcţiile, ministrul Cătălin Predoiu s-a mulţumit să reacţioneze printr-o abţinere la votul din plenul CSM privind aprobarea cerinţelor financiare ale asociaţiilor profesionale din justiţie.
Aerul condiţionat, un lux
Aprobarea rezoluţiei asociaţiilor pro fe sionale de ieri vine la o zi după ce membrii CSM şi reprezentanţii magistraţilor au dezbătut problema privind salarizarea şi bugetul de la Ministerul Justiţiei. La întâlnirea de miercuri seara au fost ridicate o serie de probleme, reunite generic sub cuvântul-cheie „austeritate”. Concret, magistraţii au susţinut că există instanţe ce au trecut pe bu