Turiştii care aleg Bucovina ca destinaţie de minivacanţă o fac pentru a vedea mănăstirile, o bogăţie spirituală lăsată de domnitorii români.
Mulţi români preferă să petreacă minivacanţa de 1 mai pe Valea Prahovei, la Sibiu sau chiar la malul Mării Negre, iar alţii optează pentru o excursie în Bucovina. Cu siguranţă nu există alt loc în lume cum este Bucovina în nordul Moldovei, unde întâlneşti un grup de mănăstiri pictate într-un mod deosebit, în care este exprimată şi o calitate superioară a frescelor exterioare. Prin raritatea şi frumuseţea lor, aceste sfinte locaşuri pictate fac parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO.
Bucovina este printre cele mai atractive şi frecventate zone turistice din România. Nu întâmplător, de altfel, această zonă, vestită astăzi în întreaga lume, a fost distinsă în anul 1975 cu Premiul internaţional „Pomme d’Or“ de Federaţia Internaţională a Ziariştilor şi Scriitorilor de Turism.
Cele mai reprezentative monumente ale Moldovei medievale sunt concentrate în Bucovina. Acestea, în ansamblul lor, constituie un „cod“, un limbaj specific, de imagini.
Caracterul acestuia este, ca şi cel al întregii culturi medievale, religios, iar temeiul lui îl constituie tradiţia creştină. Astfel s-au stabilit elementele mari ale ordonanţei iconografice, mai ales ale picturii exterioare, ce au un înţeles precis.
Moldoviţa, Suceviţa şi Voroneţ - unele dintre cele mai cunoscute mănăstiri
În această zonă poţi vizita numeroasele bisericuţe ce vă vor încânta privirea. Humor, Suceviţa, Voroneţ, Moldoviţa, Dragomirna, Putna, Bogdana, Bălineşti, Pătrăuţi şi Probota sunt doar câteva dintre frumuseţile Bucovinei.
Mănăstirea Moldoviţa, amplasată în localitatea Vatra Moldoviţei, a fost ridicată în 1410 de Alexandru cel Bun, pe locul unei biserici mai vechi. Biserica sfântului locaş a fost reconstruită în piatră de Pet