HotNews.ro va invita sa spuneti cum ar trebui echivalate functiile in sectorul bugetar. In ciuda deselor discutii purtate pana acum, actorii implicati in elaborarea legii unice de salarizare nu au reusit sa ajunga la o intelegere in privinta ierarhizarii functiilor.
Ministerele amana prezentarea nomenclatoarelor de functii
Discutiile cu partenerii sociali treneaza. La ultima intalnire care a avut loc vineri, 24 aprilie, toate ministerele ar fi trebuit sa puna la dispozitie note privind nomenclatoarele de functii si pe baza acestora sa fie realizate cateva variante de echivalari. Doar patru ministere s-au conformat: Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamantului, Ministerul Finantelor si Ministerul Culturii. Data fiind saracia de nomenclatoare, nu a putut fi facuta nicio propunere de echivalare de functie.
Termenul de 30 de iunie dat de Guvern pentru elaborarea proiectului de lege privind salarizarea unica este nerealist in conditiile in care ministerele amana transmiterea unor note privind nomenclatoarele de functii.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, ierarhizarea functiilor va fi stabilita in functie de aceste nomenclatoare. Abia dupa aceea, vor fi analizate grilele de salarizare.
Totusi, un pas inainte a fost facut. La discutie au participat si reprezentantii ministerelor care pana acum au respins ideea unei salarizari unice. Pana sa fie aprobate de Guvern principiile legii unice a salarizarii, Ministerele Justitiei, Internelor, Apararii si Externelor au evitat sa coopereze, solicitând mentinerea grilelor proprii de salarizare. Opunerea acestor ministere in privinta adoptarii unei astfel de legi are ca explicatie faptul ca sunt institutii in care exista salarii foarte mari. De aceea, evita sa faca public nomenclatorul functiilor.
Adoptarea in Guvern a pricipiilor, a de