Reducerea raportului intre salariul minim si cel maxim in sistemul bugetar la 1 la 15 fata de 1 la 70 in prezent ar insemna ca salariul minim brut pe economie - de 600 de lei in prezent - ar trebui sa ajunga la 2.800 de lei (670 de euro) in patru ani, in urma legii salarizarii unitare.
„Raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul maxim al personalului platit din fonduri publice va fi de 1 la 15. In momentul de fata acest raport intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim este de 1:70, in unele situatii de 1:100. (...) Nicio persoana nu va inregistra o diminuare a salariului", a declarat miercuri premierul Emil Boc, dupa ce Guvernul a adoptat principiile cu privire la legea salarizarii unice a personalului bugetar din Romania.
Potrivit declaratiilor premierului, raportul de 1 la 15 va fi stabilit intre salariul minim pe economie si salariul maxim de la stat, si nu intre salariul minim din sistemul bugetar, ceea ce inseamna ca salariul minim pe economie ar urma sa creasca accelerat in urmatorii ani.
„Nu stiu de ce a fost luat ca baza de calcul salariul minim pe economie. Deocamdata, nu se discuta despre bani, ci despre criterii de echivalare si ierarhizare a functiilor. Deocamdata suntem in faza de discutii. Maine (astazi - n.r.) ne intalnim cu sindicatele si vom vedea atunci", a explicat pentru ZF Razvan Condurateanu, purtator de cuvant in Ministerul Muncii.
Ministerul Muncii a fost mandatat de Guvern sa coordoneze elaborarea proiectului legislativ privind salarizarea unica in sistemul bugetar.
In conditiile unui raport de 1 la 70, salariul de la stat este de 42.000 de lei (10.000 de euro), iar in cazul unui raport de 1 la 100, salariul ajunge la 60.000 de lei (14.300 de euro). „In prezent raportul intre salariul minim si cel maxim in sistemul bugetar ajunge pana la 1 la 70. Astfel de salari