Anul 2008 a fost anul in care companiile au inregistrat pierderi record, in care falimentele au curs pe banda rulanta, iar colosii de altadata au ingenuncheat in fata statului, pe care pana nu de mult in priveau de sus, pentru a primi ajutor.
In topul companiilor din SUA care au inregistrat pierderi record pe primul loc se afla gigantul din asigurari AIG, companie ale carei pierderi totale au ajuns la 99,3 mld dolari (76,7 mld. euro).
Pierderile grupului cu sediul la New York au provenit din contractele create de divizia de Produse Financiare, a caror valoare totala se ridica la cateva sute de miliarde de dolari si a caror menire era sa ii „rasplateasca" pe detinatorii de titluri de valoare gajate cu ipoteci in conditiile in care creditele ipotecare pe care mizasera ei deveneau neperformante.
Ce s-a intamplat cu acest gigant din momentul in care a izbucnit criza? A primit trei ajutoare de la stat, cu o valoare totala de aproximativ 160 mld. dolari (123,5 mld. euro), care nu i-au satisfacut insa suficient setea de bani, cerand un al patrulea credit, fara de care ar putea intra in faliment, atragand dupa sine alte nume sonore sau mai putin sonore. „Daca ne prabusim, cade totul cu noi", invocau cei de la AIG.
Aceasta este compania pentru care contribuabilii a trebuit sa plateasca cel mai mare pret, pentru a rascumpara greseli pe care nu ei le-au savarsit. Pentru pretul platit s-au ales cu o participatie de 80% in cadrul unei companii ce sta sa cada.
Podiumul este completat de pilonii pietei ipotecare, Fannie Mae si Freddie Mac - care detin sau garanteaza aproape jumatate din creditele ipotecare acordate pe piata americana, in valoare de 5.000 mld. dolari (3.860 mld. euro) - ale caror pierderi au fost de 58,7 mld. dolari (45,3 mld. euro), respectiv 50,1 mld. dolari (38,7 mld. euro). Cele doua companii au fost salvate de guvernul amer