În staţiunea de lux din Munţii Alpi locuiesc 215 conaţionali.În fiecare hotel din zonă lucrează cel puţin o româncă. Iarna, pistele de schi sunt întreţinute de compatrioţi. Staţiunea Pragelato a devenit celebră după ce a găzduit întrecerea de sărituri cu schiurile din cadrul Olimpiadei de Iarnă din 2006. Şi, pentru că pregătirea unui astfel de eveniment necesită multe investiţii şi un volum mare de muncă, mulţi români s-au stabilit aici.
Dacă în anul 2004 la Pragelato locuiau doar 95 de români, astăzi aceştia sunt 215. Valter Marin este primar de 10 ani şi are amintiri plăcute legate de compatrioţii noştri. „În anul 2000, când au fost inundaţii aici, au venit la mine trei români care s-au oferit să le dea o mână de ajutor locuitorilor”, povesteşte el.
Ziua României, sărbătoare locală
Tot el le-a propus românilor să stabilească o sărbătoare a lor, care să aibă loc în fiecare an. Românii au ales data de 1 decembrie.
Din familia Zeamă, originară din Suceava, primul s-a stabilit aici Ghiţă (40 de ani), în urmă cu 12 ani. După el au sosit soţia Elena (39 de ani), copiii Nicoleta (14 ani) şi Nicu (16 ani). Pentru că erau locuri de muncă libere, şi-a mai chemat din România fratele, cumnata şi nişte veri.
Bărbaţii lucrează vara în construcţii, iar iarna pe pistele de schi. Femeile lucrează la pensiunile şi hotelurile din zonă. Unii români locuiesc şi muncesc aici doar iarna şi vara, când sunt turişti. Primăvara şi toamna se întorc în România.
Luminiţa Galan (39 de ani) locuieşte de şapte ani în Pragelato. S-a căsătorit cu un italian şi tot atunci a cerut şi cetăţenia italiană. În luna martie, anul acesta, ea a fost prima româncă din acest oraş care a obţinut cetăţenia.
Primarul i-a dăruit, la depunerea jurământului, un drapel italian şi un exemplar din Constituţia italiană.