„Calea Împăratului” este o călătorie fabuloasă în lumea pinguinilor imperiali, răsplătită în 2006 cu Oscarul pentru Cel mai bun documentar.
Disciplinaţi, cu paşi mărunţi şi grăbiţi, care îi fac atât de nostimi, înfofoliţi bine în straturile de puf menite să-i ferească de gerurile năprasnice ale Antarcticii, pinguinii imperiali înaintează printr-un vast labirint de zăpadă şi gheaţă, riscându-şi viaţa pe calea pribegiei senti men tale. Străbat astfel, an de an, în fiecare lună martie, kilometri de gheaţă, mânaţi de instinctul de reproducere, pentru a ajunge într-un golf al întâlnirilor de dragoste, locul unde au şi fost, de altfel, concepuţi.
Aventură riscantă
Pe urmele acestor blânzi uriaşi ai zăpezilor s-au aflat Luc Jacquet, Laurent Chalet şi Jerome Maison, realizatorii documentarului „Calea Împăratului”. Aceştia au petrecut un an în ţinuturile friguroase ale Antarcticii, la baza de cercetare ştiinţifică franceză Dumont d’Urville, pentru a filma îndeaproape ritualurile pingui nilor imperiali, reuşind să surprindă imagini remarcabile din habitatul acestora.
Demersul echipei care s-a încumetat să filmeze în condiţii atât de vitrege nu a fost lipsit de pericole. Cei doi cameramani, Jerome Maison şi Lau ren Chalet, au fost pe punctul de a-şi pierde vieţile într-o furtună. Au fost recuperaţi cu dificultate de echipele de salvare şi duşi la baza de la Dumont d’Urville.
120 de ore de filmări
Pentru realizarea documentarului au fost necesare 120 de ore de filmări în inima Antarcticii, la temperaturi variind între -10 şi -40 de grade Celsius. Camerele de filmat au necesitat şi ele tra ta mente specifice, pentru a rezista tem peraturilor extreme. A rezultat un film emoţionant de o oră şi jumătate, despre iubire, curaj, solidaritate şi sacrificiu.
Ceea ce deosebeşte „Calea Împăratului” de