Un român din zece nu are încredere în vaccinuri, însă ele sunt recomandate de medici pentru prevenirea bolilor majore. Sursa: Reuters
În lume, aproximativ trei milioane de persoane mor anual din cauza unor boli care puteau fi prevenite prin vaccinare. În România, una din trei persoane are extrem de puţină încredere în vaccinare, iar unul din zece români se îndoieşte de acest act medical, arată un studiu realizat în luna martie, la nivel naţional, de compania Totem Communication.
În ultimii ani, numărul românilor care au făcut vaccinări obligatorii a scăzut cu 5%, mai ales din cauza scepticismului faţă de acest subiect.
Mai puţine imunizări în ultimii ani
„Accoperirea vaccinală în România este de 90%, însă acum cinci-şase ani era de 95%”, a spus Adriana Pistol, şefa Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, în cadrul unei conferinţe care a avut loc ieri. Epidemiologul Geza Molnar susţine că scăderea a fost cauzată de numeroasele mesaje împotriva vaccinării care au apărut în ultimul timp.
Specialiştii în domeniu susţin că majoritatea persoanelor care nu sunt vaccinate se vor îmbolnăvi la contactul cu microbul, iar formele de boală pe care le pot face sunt grave, cu risc mare de complicaţii şi chiar deces. Dintre persoanele vaccinate, foarte puţine se îmbolnăvesc, iar riscul de complicaţii este mic.
Efectele adverse sunt minore
„Vaccinurile sunt foarte sigure, iar reacţiile adverse, rare. Există situaţii în care acestea apar, dar ele sunt controlabile şi relativ uşor de îndepărtat. Cu siguranţă însă, nici un fel de reacţii adverse nu se compară, nici pe departe, cu riscurile implicate de apariţia bolii care putea fi prevenită prin vaccinare”, ne-a declarat medicul epidemiolog Geza Molnar.
Când, după imunizare, apar reacţii adverse înseamnă că proce