Trei milioane de oameni mor anual în urma unei afecţiuni care poate fi prevenită prin vaccinare.Gripa omoară anual aproape 500.000 de persoane, iar infecţiile pneumococice, cel puţin un milion de copii, avertizează experţii cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării. În România, numărul copiilor vaccinaţi în cadrul programului obligatoriu este în scădere, au atras atenţia ieri autorităţile sanitare. „În urmă cu cinci-şase ani erau vaccinaţi 95 la sută din copii, iar acum doar 90 la sută“, a subliniat medicul Adriana Pistol, reprezentantul Institutului de Sănătate Publică, în cadrul conferinţei prin care s-a marcat în România Săptămâna Europeană de Vaccinare.
Medicii români pun scăderea numărului copiilor vaccinaţi pe seama fricii părinţilor de posibilele efecte adverse ale vaccinării.
Românii nu au încredere în vaccinuri
Un studiu realizat la nivel naţional în luna martie arată că un român din trei are puţină încredere în vaccinare. Specialiştii susţin însă că frica de vaccinare nu este justificată, atâta timp cât efectele adverse sunt foarte rare.
„Boli precum poliomielita sau difteria pot ucide, în timp ce vaccinurile nu, iar beneficiile lor sunt nemăsurate. Datorită dezvoltării vaccinurilor putem vorbi la trecut în Europa despre poliomelită.
Apreciez că în 20 de ani nu va mai exista nici cancer cervical“, a subliniat Claire-Anne Siegrist, profesor de vaccinologie la Universitatea din Geneva, Elveţia, în cadrul seminarului european organizat de către Fundaţia Merieux cu ocazia Săptămânii Europene de Vaccinare.
Scleroza multiplă, fals efect advers
Scleroza multiplă, autismul şi moartea subită a sugarului sunt doar câteva dintre efectele adverse ale vaccinurilor, vehiculate în rândul părinţilor.
Vaccinul împotriva hepatitei B a fost învinuit a cauza sc