Asocierea remediilor din plante și acupuncturii cu tratamentul clasic este o practică tot mai obișnuită în menţinerea sub control a glicemiei. Ea duce în timp la reducerea dozelor de medicamente. Infuziile din plante, acupunctura și tehnicile de relaxare sunt din ce în ce mai folosite în întreaga lume în combinaţie cu tratamentul obișnuit al diabetului, în special al celui de tip 2 (în care bolnavul nu este dependent de insulină injectabilă).
Pentru că asocierea celor două tipuri de tratamente - alternativ și alopat - poate avea ca efect reducerea drastică a glicemiei și declanșarea unei crize hipoglicemice, specialiștii îţi recomandă să urmezi astfel de terapii numai cu acordul și sub supravegherea medicului curant.
Cele mai cunoscute tratamente alternative în diabetul de tip 2 sunt cele pe bază de plante (frunze de afin, salvie, dud sau de urzică) sau de muguri (dud, nuc). Acestea acţionează asupra întregului organism, având ca efect reducerea glicemiei și stimularea producerii de noi celule pancreatice cu rol în secretarea de insulină.
Acupunctura, metodă chinezească
Specialiștii chinezi în acupunctură au identificat aproape 20 de puncte pe corp cu rol în scăderea glicemiei. În medicina chineză se consideră că diabetul apare în urma deficienţei yin-ului (partea întunecoasă), care cauzează un dezechilibru în organism.
Punctele care urmează să fie înţepate sunt alese în funcţie de istoria medicală a bolnavului de diabet și de evoluţia bolii. Acupunctura este eficientă în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu diabet în urmă cu câţiva ani și au simptome medii. De asemenea, s-a dovedit că această terapie dă rezultate mult mai bune în rândul pacienţilor tineri.
Acupunctura vizează scăderea nivelului de glucoză din sânge prin stimularea a 20 de puncte de pe