Aproximativ 4.500 de sefi ai serviciilor publice deconcentrate au fost demisi, dar trec pe alte functii. La recomandarea Comisiei Europene, Guvernul a luat decizia de a desfiinta aproximativ 4.500 de functii de directori generali si directori generali adjuncti din unele servicii publice deconcentrate, pentru a reangaja directori coordonatori, scrie Adevarul in editia de sambata.
Cei 4.500 de directori demisi nu isi pierd calitatea de functionari publici. Mai mult, o parte din acestia ar putea ramane, practic, pe aceeasi functie, dar sub o alta denumire si angajati pe baza unui contract de management, pe o perioada de maximum 4 ani.
"In caz contrar, ordonatorii principali de credite sunt obligati, conform legii, sa le ofere celor demisi posturi de conducere sau de executie", a declarat, pentru Adevarul, directorul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), Szakal Andras Szolt. "Ca rezerva, ANAF este obligata sa inainteze ordonatorilor lista cu posturile vacante de functionari publici, pentru ca aceste persoane sa se reincadreze in munca", a precizat seful ANFP.
Prin aceasta ordonanta de urgenta se schimba, practic, denumirea functiei, modalitatea de angajare si fisa postului. Numarul functionarilor publici va ramane aproximativ acelasi, dar fluctuatia de personal va lua in densitate, fiindca o data la patru ani e posibil ca persoana din functia de director coordonator sa fie inlocuita cu o alta, daca nu are performante.
"Aceste institutii sunt conduse, in acest moment, dublu: si de prefect - fiindca institutia prefectului conduce serviciile publice deconcentrate -, si de directorul general impreuna cu adjunctul sau chiar adjunctii. Aceasta ordonanta va uniformiza functiile de conducere, transformand sefii acestor servicii in personal contractual, angajati in baza unui contract de management pe maximum 4 ani, cu