» O serie de mari personalitati ale Transilvaniei au fost membri ai unor societati secrete, infratiti prin idealuri si prin juramantul depus pe o carte sfanta.
» Secretele celor noua loji sunt dezvaluite de un grup de istorici.
Masoneria a insemnat pentru multi un mit, o societate secreta sau o grupare invaluita in mister. Masoneria romaneasca pastreaza impartirea universala in loji si oriente. Diferentele dintre ele tin atit de ritual, cit si de profilul fiecareia. Astazi, exista in Romania noua grupari masonice : Marea Loja Nationala a Romaniei, Marea Loja Nationala din Romania, Marea Loja a Romaniei, Marea Loja Nationala Unita din Romania, Marea Loja Feminina a Romaniei, Marele Orient al Romaniei, Dreptul Uman din Romania, Marea Loja a Transilvaniei si Marea Loja ,,UMSOI".
Cele mai importante organizatii masonice din Romania sunt Marea Loja Nationala a Romaniei, infiintata in timpul regelui Carol I, si Marele Orient al Romaniei, infiintat in 2005. Cu o vechime de peste un secol, MLNR are in spate o intreaga istorie, ce inglobeaza, imediat dupa 1918, si o parte din lojile masonice din Transilvania.
Timpuri mai grele au fost cele din timpul regelui Carol al II-lea, care a cerut ca masoneria sa intre "in pauza". Nici regimul comunist nu a fost mai indulgent. Timp de jumatate de secol, in care Romania a fost condusa de comunisti, masoneria romaneasca a fost vanata de Securitate. Au ramas cunoscute dosarele de urmarire ale masonilor romani, in special operatiunea "Oculta", cea mai mare operatiune de filaj si de prindere a masonilor romani. Aceasta operatiune viza 738 de francmasoni, dintre care 453 erau "fosti exploatatori", liber-profesionisti si negustori. 163 erau ingineri si tehnicieni, 30 erau functionari, 37 erau ofiteri activi, 15 erau magistrati, cinci erau inalti demnitari si 35 erau chiar membri ai PCR. Raportul ca