Drumetie sentimentala si culturala prin superba primavara a Gorjului
Situat in nordul Olteniei, pe cursul mijlociu al Jiului, Gorjul pare a exista pentru a fi vizitat si admirat. Padurile sale adanci, apele bogate, muntii, dealurile line, obiectivele si monumentele istorice, lacasurile sale de cult - adevarate metereze ale ortodoxiei romanesti, toate acestea ofera zonei un potential turistic de invidiat. Iar atunci cand se adauga si un traseu cultural ce porneste pe urmele uneia dintre marile personalitati ale culturii secolului al XX-lea, Constantin Brancusi, oferta este impresionanta. Centrul de Arta si Cultura ce poarta numele marelui sculptor din Targu-Jiu propune un itinerar biografic care reface principalele etape ale vietii si operei genialului artist din Hobita. Cu gandul ca unii dintre cititorii revistei vor dori sa parcurga aievea mirajul unei asemenea calatorii, le prezentam cateva dintre etapele ei.
Complexul Brancusi
Interior
Orice "calatorie Brancusi" incepe obligatoriu cu capitala judetului Gorj, Targu-Jiu, acolo unde se afla cateva "minuni" ale geniului brancusian: complexul sculptural din parcul orasului - format din Masa Tacerii, Coloana Infinita si Poarta Sarutului. Cioplite in piatra, ele au transformat Targu-Jiul intr-un reper al culturii universale, mii de straini infruntand faima proasta a Romaniei de astazi pentru a contempla capodoperele lui Constantin Brancusi. Dar urmele biografiei artistului, pierdute in explozia vegetala a primaverii gorjene, sunt la fel de emotionante ca si opera sa.
Lelesti - poarta de intrare a Gorjului
La doar 10 km de Targu-Jiu, se afla satul Lelesti, una dintre cele mai vechi asezari gorjene, atestata documentar inca din secolul al XV-lea.
Coloana Infinitului Pe langa sarbatorile ce au loc aici, cum ar fi, de pilda, cele religioase de S