Junii braşoveni se pregătesc de coborârea în cetate! La sfârşitul Săptămânii Luminate, junii trec prin probele iniţiatice pentru ca în Duminica Tomii să fie demni de a participa la parada prin Centrul Vechi şi de a urca apoi la Pietrele lui Solomon, pentru serbarea câmpenească. Şi în acest an, sărbătoarea junilor coincide cu Zilele Braşovului, care s-au deschis oficial ieri.
Junii mai păstrează şi astăzi reguli precise de intrare şi ieşire „din ceată”, de desfăşurare, pe zile şi momente şi în anumite locuri a obiceiului, au alimente şi mese rituale, dansuri (horă şi căţeaua) şi obiecte rituale (surlă, buzduganul), practici apotropaice (de alungare a spiritelor malefice), de virilitate şi fertilitate (aruncarea buzduganului, împodobirea cailor şi junilor cu flori, implantarea brazilor la porţile vătafului şi armaşilor).
Tradiţia spune că ei trebuie să treacă mai multe probe pentru a-şi dovedi curajul şi îndemânarea. Printre ele, aruncatul cu buzduganul sau aruncatul în ţol.
La origini, obiceiul se ţinea joia
Ieri, după amiază, junii tineri s-au strâns în Piaţa Unirii, unde s-au aruncat în ţol - unul dintre cele mai apreciate spectacole ale junilor. Deşi este un ritual de iniţiere, de la an la an, tot mai puţini sunt cei care primesc „botezul” cetei. Într-o declaraţie legată de acest eveniment, prof .dr. pr. Vasile Oltean spune care erau semnificaţiile iniţiale ale obiceiului: „De obicei, Joia Luminată, după-amiaza, junii se adunau la vătaf, apoi mergeau sub Tâmpa, unde petreceau cu plăcinte, pentru ca seară să facă petrecere la armaşul mic sau la vătaf. După petrecere, ca o distracţie, fiecare june era «aruncat în ţol»: mai mulţi juni, cel mult zece, ţineau capetele unei cerge («ţol») şi fiecare june era aruncat de trei ori în sus la o înălţime impresionantă, astfel că, uneori dacă-l aruncau în interiorul unei şuri - «îl dă de grindă