Prof univ. dr. IRINA HOLDEVICI
"Sa reinventam iubirea romantica"
- Poetii spun ca primavara e anotimpul iubirii. Oare in conditiile atat de aspre ale vietii noastre de azi, cand marea problema e bucata de paine, mai exista loc pentru dragoste?
- Eu sunt convinsa ca da, pentru ca, asa cum spune un text vechi si sfant, "acolo unde dragoste nu este, nimic nu e". Si mai cred ca acesta este singurul lucru care ne mentine cu adevarat speranta. Evident, inteleg prin iubire mai mult decat iubirea sexuala dintre parteneri, inteleg si iubirea materna, paterna, iubirea de prieteni, dragostea de tara, de profesie, de arta, de natura. Pe de alta parte, am senzatia ca iubirea cantata de poeti, iubirea aceea romantica si pura, nu mai este la moda, iar faptul ca nu mai e la moda nu e bine; ar trebui sa revina, pentru ca, daca nu traim si nu exprimam sentimentul iubirii, avem toate sansele sa devenim alienati, sa ne imbolnavim si sa ne pierdem pe noi insine.
- In mod normal, modelul iubirii ar trebui invatat in familie. Mai sunt parintii de astazi capabili sa ofere aceasta lectie?
- Este foarte greu de raspuns la aceasta intrebare, deoarece familii armonioase si familii mai putin armonioase au existat intotdeauna. Daca un copil se naste intr-o familie armonioasa, in care parintii sunt echilibrati si trec peste greutatile vietii, indiferent cate probleme au, modelul acesta functioneaza. Familie armonioasa inseamna intelegere, ajutor reciproc, dragoste, si mai inseamna o colaborare constructiva. Vremurile pe care le traim sunt intr-adevar zbuciumate. Exista mult stres, multa nesiguranta, dar cred ca ceea ce trebuie sa ne ramana in suflet este speranta. Daca nu avem speranta de mai bine, atunci - intr-un fel - ne autosabotam. Si-apoi, unui copil nu trebuie sa-i oferi doar protectie fizica, ci si o ambianta afectiva, in care sa se d