Majoritatea românilor care vin după sfaturi şi îndrumare la Centrul Hispano-Român (CEPI) din Alcala de Henares nu au dreptul la niciun fel de indemnizaţie sau ajutor de şomaj, pentru că au muncit ca lucrători autonomi, adică persoane fizice autorizate - aceasta fiind cea mai mare problemă a lor acum pe piaţa muncii, în condiţiile crizei economice şi a ratei şomajului foarte ridicate din Spania, consideră asistentul juridic Andrea Guillen. “Cum ei nu s-au putut angaja în Spania (ca urmare a restricţiilor de pe piaţa muncii impuse de guvernul spaniol, odată intrarea României în UE), au lucrat ca autonomi, iar acum nu pot accede la indemnizaţiile de şomaj”, a explicat consilierul juridic, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, sunt şi români care se interesează de condiţiile de îndeplinit pentru a-şi primi în România ajutorul de şomaj care le revine în Spania ca urmare a contribuţiilor făcute şi a perioadei în care au muncit legal; cum în acest caz, potrivit reglementărilor europene, ei pot primi banii acasă numai vreme de trei luni, cazurile sunt mai rare, crede Andrea Guillen.
În general, românii care vin la CEPI din Alcala de Henares întreabă şi ce întreabă toată lumea, povesteşte ea: “vor să ştie de ce au nevoie pentru a primi o indemnizaţie, sau ne explică situaţia în care se află: ştiu că vor fi concediaţi, sau că vor intra în şomaj tehnic, ori că şeful îi suprasolicită - cazurile de acest gen fiind mai rare, dar apar”, ţine să remarce Andrea.
Încă din toamna anului trecut, din luna septembrie, tot mai mulţi români au trecut pragul centrului în căutare de răspunsuri legate de muncă - fie în căutare de informaţii privind ridicarea moratoriului, fie legat de slujbe sau şomaj, spune asistentul juridic. “Anul acesta au fost extrem de multe cereri de acest gen, nu numai pentru că românii ştiu acum unde să vină (la centru), ci şi pentru că lume