Soarele ii face bine, caldura il agraveaza. Ce e de facut?
Aceasta boala de piele destul de frecventa se manifesta prin puseuri, in cursul carora apar - in anumite zone ale corpului - pete (placi) de culoare rosie, care provoaca mancarimi. Dupa care, inaintea eruptiei urmatoare, pielea isi recapata un aspect aproape normal. In momentul de fata, nu exista un tratament definitiv pentru aceasta afectiune cronica, dar cele cateva recomandari de mai jos va pot ajuta sa va ameliorati calitatea vietii mai ales acum, primavara, cand caldura poate agrava simptomele bolii.
Binefacerile soarelui
Razele solare sunt un remediu excelent impotriva psoriazisului. Stati zilnic intre 15 si 30 de minute afara: primele efecte pozitive ar trebui sa apara in mai putin de 6 saptamani. Psoriazisul se caracterizeaza printr-o ingrosare a pielii si printr-o inflamatie declansata de celulele imunitare, limfocitele T, prezente in epiderma. Expunerea pielii la soare blocheaza activitatea acestor limfocite, adica producerea substantelor numite citokine, raspunzatoare de persistenta si de auto-intretinerea leziunilor.
Vara, protejati-va, totusi, zonele bolnave ale pielii de arsita soarelui, cu ajutorul unei creme solare cu indice ridicat sau cu ecran total.
Iarna, sedintele cu raze utraviolete permit prelungirea efectelor benefice ale soarelui. Aceste sedinte n-au nimic in comun cu solariile (cabinele de bronzaj) si trebuie dirijate de un dermatolog.
Binefacerile bailor
Faceti o baie calda, adaugand in apa putin ulei vegetal. O baie prelungita inmoaie leziunile dure (cu strat cornos ingrosat) si calmeaza mancarimile, dar poate si sa usuce pielea, agravand pruritul. Stati 10 minute in apa, adaugati cateva lingurite de ulei vegetal pentru o buna hidratare a pielii, si iesiti din cada dupa alte 5 minute. Fiti atenti sa nu cadeti, pentru ca ulei