De mai bine de 20 de ani, inginerul Gheorghe Dragomirescu Târcă a construit peste 1000 de modele. Pe lacuri sau în parcuri copiii au putut admira multe din exponate.
Când avea 11 ani şi era elev la Şcoala Generală din Olăneşti, dirigintele era pasionat de navomodele. “În şcoală exista un cerc unde îndrumător era dirigintele clasei care ne-a propus să ne înscriem şi noi. De atunci viaţa mea s-a schimbat, devenind pasionat de arta modelismului”, povesteşte profesorul. Prima şalupă pe care a construit-o a botezat-o “Alice”,aceasta fiind o copie după un model ceh. A făcut-o din placaje şi materiale refolosibile găsite prin clubul şcolii.
A făcut liceul la Râmnicu Vâlcea ca să se poată înscrie la Centru Judeţean de Modelism din parcul Zăvoi. După absolvirea facultăţii a devenit “profesor în modelism” şi a împărtăşit din pasiunea lui miilor de elevi care au călcat pragul atelierului de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea. “În toţi aceşti ani am căutat să le stimulez creativitatea şi spiritul inovator, să-i fac să pună suflet şi pasiune, iar după absolvirea cursurilor să-şi găsească mai uşor un loc de muncă, având mai multe cunoştinţe tehnice.”, a spus profesorul.
În atelierul său inginerul Gheorghe Târcă deţine adevărate comori reprezentând amintiri de la toate expoziţiile organizate de-a lungul timpului.”Aceste sunt imagini de la prima expoziţie pe care am avut-o în parcul Mircea cel Bătrân din oraş. La urmatoarele expoziţii, au venit în numâr mare atât vâlceni cât şi pasionaşi ai modelismului din alte colţuri ale ţării” a spus Gheorghe Târcă.
Sute de curioşi la demonstraţii
Cel mai mic dintre navomodeliştii profesorului este un băieţel de cinci ani care este adus la Palatul Copiilor de către părinţi. Inginerul intruieşte acum opt grupe de elevi cu vârste cuprinse între cinci si 18 ani.
“Am văzut navomedelele lui dom’ profesor