Din interviurile din ediţia de astăzi a paginii "Obiectiv Junior", luate elevilor francezi şi profesorului lor, ni se dezvăluie două lucruri foarte importante despre România. Primul este acela că suntem priviţi de Occident ca o ţară săracă, într-o stare deplorabilă, posibil cum ne gândim noi la regiunile africane.
Iar al doilea se referă la nivelul şi forma învăţământului, la relaţiile dintre profesori şi elevi, la ceea ce ne deosebeşte pe noi de modelul francez.
Cei doi elevi, cât şi directorul de la Institutul Saint Pierre, au declarat exact acelaşi lucru: România este prezentată în presa franceză ca o ţară săracă, iar cultura noastră nu este deloc promovată în rândul elevilor francezi, cu toate că Franţa a fost îmbogăţită cultural de români ca Brâncuşi, Eugen Ionesco sau Cioran. Cu toate astea, imaginea negativă a României pe care cu siguranţă ne-o facem singuri, îi face pe cei de acolo să uite de tot ce înseamnă cultură. Nu putem să blamăm francezii că au o astfel de imagine despre ţara noastră şi nici măcar presa de acolo pentru că ne creează o astfel de imagine. Doar asta le oferim: crime, nerespectarea drepturilor omului, păstrarea nostalgiilor comuniste. În parte, e adevărat, însă dacă am şti să promovăm bogăţia culturală a ţării, pe care au observat-o francezii veniţi în vizită, poate că am fi în stare să ne ridicăm în ochii celorlalţi şi chiar în ochii noştri. Nimeni nu zice că în Franţa sau în orice ţară nu sunt probleme, doar că ei ştiu să promoveze ceea ce au frumos, în timp ce îmi pare că românii încearcă cu tot dinadinsul să distrugă chiar şi partea pozitivă, sufocând-o cu mizeria politicii autohtone.
Despre învăţământ am impresia că declaraţiile vizitatorilor vorbesc de la sine, aproape că nu mai e nimic de adăugat. Profesorii sunt interesaţi de ceea ce cred elevii. "Un sistem este eficient dacă elevii sunt mulţumiţi" a declarat