Hildegard von Bingen, celebra calugarita germana, ii folosea pentru a vindeca cicatricele. O reteta veche de sute de ani
Bucura-te de parfumul si de albastrul minunat al unui buchetel de violete. Dar pastreaza o mica provizie de planta in farmacia ta, pentru ca bolnavul sa-i simta mirosul si dupa ce floricica s-a ofilit (Sebastian Kneipp)
Numele: Viorica, violeta, toporas. I se mai spune floricica echinoctiului, pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara, dar nu arareori si la inceputul toamnei.
Denumirea botanica: Viola odorata.
Substante active: Planta inflorita contine glicozide, saponine, substante amare, pigmentul cyamina, vitamina C si saruri minerale.
Culesul: Pentru alifii si tincturi se culege planta inflorita, incepand cu echinoctiul de primavara. Momentul ideal pentru cules: luna in crestere in zodia Pestilor.
Proprietati terapeutice: Extern: vindeca ranile si cicatricele. Intern: reduce tensiunea arteriala, curata sangele, provoaca expectoratia.
Utilizare in ginecologie: Hipocrate includea florile si semintele de toporasi in retetele sale pentru usurarea nasterii. Astazi, remediile lui s-au pierdut. Dar violetele parfumate si-au regasit locul meritat datorita cunoscutei vindecatoare Hildegard von Bingen, care in urma cu sute de ani a creat o alifie miraculoasa de vindecare a cicatricelor. Medicina populara include dintotdeauna toporasii ca planta medicinala pentru tratamentul pielii. Inainte vreme, se prepara un terci de toporasi care era aplicat sub forma de prisnita pe abcese, afectiuni canceroase ale pielii sau arsuri.
Mai ales saponinele existente in frunze stimuleaza metabolismul pielii, posedand chiar puteri anti-cancerigene. Adeptii medicinii lui Hildegard von Bingen recomanda crema de violete pentru vindecarea cicatricelor si vorbesc despre cazuri de disparitie totala a urmelor p