Este greu de imaginat un loc mai propice distilarii celui mai fin whisky "single malt" decat o vale inconjurata in trei parti de munti impaduriti si deschisa catre mare pe o latura, prin care curg rauri cristaline.
Aici nu se produce vreun "single malt" scotian de renume mondial, ci chiar cel mai bun whisky din lume - Yoichi. Nu suna scotian pentru ca nu este. Yoichi se produce pe insula Hokkaido, cea mai nordica din arhipelagul nipon, noteaza The Guardian.
Yoichi si-a gasit faima internationala abia in urma cu un an, cand a reusit sa invinga bauturi cu traditie seculara.
Sticla de Yoichi 1987, whisky produs in distileria Nikka, a triumfat asupra altor nume mari si de traditie din lume, culmea, tocmai in concursul organizat la Glasgow.
Rivalul Suntory, tot japonez, a castigat la acelasi concurs premiul pentru cel mai bun whisky "blended" cu o sticla de Hibiki, veche de 30 de ani.
In vreme ce distileriile scotiene cumpara whisky-uri de la alti producatori pentru a-si face propriul amestec, japonezii prefera sa faca lucrurile ca la carte.
Niponii fac totul pe loc. Acest aranjament, cu respectarea metodelor traditionale de distilare intr-o regiune cu clima aproape perfecta, a condus la transformarea nou-venitilor in rivali redutabili.
La Nikka, whisky-ul este distilat la foc de carbune, o metoda intensa la care au renuntat majoritatea producatorilor scotieni de whisky.
Apa provine din raul limpede din apropiere, iar butoaiele se confectioneaza la fata locului, folosind stejari noi.
Suntory (care controleaza cam 70% din piata nipona) si Nikka trebuie sa-i multumeasca lui Masataka Taketsuru pentru succesul lor.
Acesta s-a indragostit de whisky in timp ce studia chimia la Universitatea din Glasgow in 1918, si-a facut ucenicia la Campbelltown si Speyside (