Ligia şi Pompiliu Macovei au fost colecţionari care au dat dovadă de o generozitate remarcabilă prin donarea colecţiilor personale Muzeului Municipiului Bucureşti, Muzeului Naţional de Artă al României şi Muzeului Satului.
Gest care a făcut dintr-o colecţie privată un bun public, care rezervă vizitatorilor de multe ori surprize mai mici sau mai mari. Primăria Bucureştiului aduce însă un omagiu infim generozităţii acestor amatori de artă care au transformat piesele rare, strânse cu pasiune pe parcursul vieţii, într-o bucurie destinată publicului larg.
Colecţia care cuprinde lucrări de pictură şi grafică românească şi străină, obiecte de artă tradiţională din diferite zone ale lumii, covoare, mobilier, obiecte rare de artă decorativă şi o bibliotecă generoasă şi-a deschis porţile pentru vizitatori la 31 octombrie 2002.
Din păcate, numele Ligiei şi al arhitectului Pompiliu Macovei (1911-2008) sunt în continuare relativ necunoscute bucureştenilor. Pentru majoritatea lor, Ligia Macovei (1916-1998) a fost o artistă graficiană care a ilustrat operele lui Mihai Eminescu şi ale lui Tudor Arghezi, iar soţul ei, Pompiliu, arhitect şi diplomat, fost ambasador UNESCO în Franţa şi Italia.
CASA MEMORIALĂ
Situată în apropierea Parcului Carol şi a Dealului Patriarhiei, din punct de vedere arhitectural, Strada 11 Iunie este variată, cuprinzând diferite tipuri de clădiri şi funcţiuni, deşi pare monotonă.
Ligia şi Pompiliu Macovei au achiziţionat casa de la numerele 36-38 în anul 1952, "de la un negustor evreu care avea pe aceeaşi stradă un magazin de pălării". Despre anul construcţiei nu se cunoaşte cu certitudine nimic. În anul 1911, căpitanul Mihailidi deţinea o casă la numărul 34 şi un teren viran la numerele 36-38. Probabil, imobilul a fost construit între anii 1912-1915. Cert este că la numerele 36-38 în 1918 era