Oua cu gulii, rosii si dovlecei
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 gulii mari, 2 rosii, 1 dovlecel, 2 linguri ulei de masline, 6 oua, 4 linguri patrunjel verde tocat, 2 catei de usturoi (presati sau taiati marunt), 4 linguri pesmet, 3 linguri parmezan (sau cascaval) ras, 2 linguri unt, 1 legatura codite de ceapa verde, putin bicarbonat de sodiu (pentru pastrarea culorii).
Mod de preparare: Se curata si se spala legumele. Guliile se curata cu atentie de coaja si li se scobeste miezul. Se pun apoi in apa sarata cu bicarbonat, se lasa putin sa fiarba (trebuie sa ramana crocante), se tin sub jetul de apa rece si se scurg - cu gura in jos - pe hartie absorbanta. Rosiile - usor crestate - se oparesc in apa clocotita, se curata de pielita si li se scobeste miezul. Dovlecelul, taiat in doua si cu miezul scobit, se tine cateva secunde in apa clocotita, apoi sub jetul de apa rece, si se lasa si el sa se scurga pe hartie absorbanta. Se-ncinge cuptorul la 240. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie de teflon, se pun in ea legumele scobite si se sparge cate un ou crud in fiecare. Se amesteca patrunjelul si usturoiul cu pesmetul si parmezanul (cascavalul), se pune cate putin amestec peste oua, in asa fel incat sa le acopere complet, se sareaza, se pipereaza si se presara cu bucatele de unt. Se da tigaia cu legumele umplute la cuptor, se lasa legumele sa se patrunda circa 15 minute si se incearca cu o scobitoare: se inteapa o gulie cu scobitoarea si daca nu curge galbenus, inseamna ca legumele sunt gata pentru servit.
Tortulete de legume crude
Ingrediente (pentru 4 portii): 80 g ceapa verde, 1 gulie, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras galben, 1 morcov, 1 tulpina de telina, zeama unei jumatati de lamaie, 1 catel de usturoi, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 ceasca patrunjel verde tocat, sare, piper, 1/4 l frisca nebatuta (smantana dulce), ridichi