Avertizarea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, conform căreia anul acesta ne va lovi un mare cutremur cu epicentrul în Vrancea, a pus România pe jar. Specialiştii români susţin însă că lucrurile nu stau tocmai aşa. Mircea Trifulescu, doctor în geologie, apreciază că „următorul cutremur de peste şapte grade pe scara Richter se va produce în România în perioada 2010-2014”. În schimb, Gheorghe Mărmureanu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), susţine că nu există riscul producerii unui cutremur devastator în ţara noastră, în următorii câţiva ani.
Pe harta seismică a Capitalei, realizată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor (INCERC), au fost delimitate 14 zone distincte, caracterizate printr-o acceleraţie maximă posibilă, cu intensitatea maximă şi perioada de vibraţie a terenului. „Proiectarea structurii unei clădiri trebuie să ţină seama de acceleraţia maximă a terenului în timpul unui seism major şi de perioada de vibraţie a clădirii“, subliniază Gheorghe Mărmureanu. „Aceasta din urmă nu trebuie să fie egală cu perioada de vibraţie a terenului pe care este construită, pentru a nu intra în rezonanţă.“
Zonele riscante
Zonele cu acceleraţie majoră sunt Dămăroaia, zona Casa Presei Libere, Băneasa şi Otopeni. Acceleraţia în cazul unui cutremur de 7,5 pe scara Richter este minimă (200 cm/s²) în Vitan, Berceni şi Republica. În Pantelimon, acceleraţia maximă este tot de 300 cm/s², dar cu o perioadă de vibraţie mai mare, de 1,56 secunde. Suburbiile Periş, Bolintin şi Măgurele intră în aceeaşi categorie. Centrul Bucureştiului, zonele 1 Mai - Titulescu şi Tei - Floreasca sunt supuse unei acceleraţii maxime de până la 240 cm/s², iar Balta Albă - Titan au o acceleraţie de până la 250 cm/s². Hărţi de hazard seismic au mai fost înto