* a declarat Dominique Rimbot, directorul Institutului Saint Pierre
Institution Saint Pierre din Courpierre, liceul implicat în schimbul de experienţă cu C.N. "Gh. M. Murgoci", l-a avut ca membru al delegaţiei franceze de anul acesta pe Dominique Rimbot, directorul institutului. El a vizitat pentru prima dată România şi, ca reprezentant al sistemului educaţional francez, a răspuns curiozităţilor reporterilor de la "Obiectiv Junior"
- Cum era România pentru dumneavoastră înainte şi după aceasta vizită?
- Când prof. Gabriel Pascu m-a invitat, am rămas puţin pe gânduri, pentru că presa franceză prezintă România altfel, ca o ţară săracă.
Însă eu nu cred până nu văd şi am vrut să mă conving. Eu sunt profesor de arte plastice şi auzisem de Brâncuşi, dar nu ştiam foarte multe lucruri despre România. Am rămas plăcut impresionat, oamenii sunt primitori, românii ştiu să-şi primească oaspeţii. La început chiar am fost puţin jenat...
- Cum vedeţi diferenţele dintre sistemul educaţional românesc şi cel francez?
- Nu am avut timp să aprofundez, dar cred că un sistem este eficient dacă elevii sunt mulţumiţi. Oricare ar fi sistemul, important e să înţeleagă şi să se simtă bine. Ca director, eu manageriez liceul... deci am grijă ca sistemul să se plieze şi profesorilor. Munca mea e să-i învăţ viaţa, nu numai problemele prevăzute în programă. Sistemul nostru nu are reguli foarte stricte, însă cel puţin la noi în liceu, noi discutăm, clarificăm orice problemă. De exemplu, nu impun ţinuta elevilor, dar trebuie să înţeleagă că există o limită, trebuie să ştie că există un minimum şi un maximum în tot.
- În Franţa se pune accent pe activităţile extraşcolare?
- Da, participăm la o mulţime de proiecte naţionale şi internaţionale. Colaborăm cu Canada, Italia, România. Îi ajut pe elevi... De exemplu, voi merge la Paris cu