Radu Boltor, un băimărean în vârstă de 23 de ani, a turnat anul trecut clopotul ce îl cheamă la biserică pe preşedintele Traian Băsescu
Tot sistemul de la Cotroceni este conectat la un ceas atomic de lângă Frankfurt, de la care semnalul ajunge prin satelit la sistemul din Bucureşti.
Clopotul de la Cotroceni, comandat prin cel cel mai complex sistem de automatizare existent la ora actuală în lume, a fost turnat în noiembrie anul trecut la Baia Mare de Radu Boltor. „Are o antenă GPS montată lângă clopot.
Pe jugul sculptat din lemn de stejar este montată o roată de la care porneşte o curea cu transmisie la un motoraş. Aceasta are un senzor cu laser care face mişcarea în partea dreaptă şi stângă”, a explicat Radu Boltor.
Conectat la un ceas atomic din Frankfurt
„Tot sistemul de la Cotroceni este conectat la un ceas atomic de lângă Frankfurt. De la acesta semnalul vine prin satelit, la sistemul din Bucureşti”, a continuat clopotarul.
Sistemul prin satelit se foloseşte pentru a actualiza programul ca să nu aibă abateri. Clopotul bate 24 de ore din 24, la fiecare oră fixă. Tot datorită accesului prin satelit, sistemul poate fi comandat de pe telefonul mobil prin introducerea unui cod, de oriunde din lume.
Sistemul este atât de complex încât la el pot fi conectate şi lumina, şi căldura din biserică, ce funcţionează tot prin programare. Dar va fi folosit la maximum abia atunci când se vor finaliza lucrările la interiorul bisericii, unde deocamdată nu se ţin slujbe.
A turnat 640 de clopote
Radu Boltor, preşedintele Asociaţiei Turnărtorilor din Europa şi Rusia, a ajuns de la Şcoala de Arte Populare din Baia Mare, să fie electrician „cu diplomă”. Când avea 27 de ani a început să îndrăgească felul în care munceau bătrânii în turnătorii şi s-a gândit să înceapă o afacere cu clopote, în Satulung, la 15 km de Baia Mare. A