Ministerul Mediului alocă anul acesta 310 milioane de lei pentru înlocuirea vechiulor sisteme de încălzire cu altele care folosesc energia solară sau geotermală. Ghidul de finanţare a programului se află încă în stadiul de proiect supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului. Conform documentului beneficiarii Programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale şi autorităţile centrale, care pot depune proiecte de finanţare a sistemelor de încălzire destinate unităţilor de învăţământ, unităţilor sanitare, aşezămintelor sociale şi culturale, dar şi asociaţiile de proprietari cu personalitate juridică.
Primăria Târgu-Mureş analizează ghidul de finanţare al programului, urmând să întocmească documentaţia necesară obţinerii finanţării. „Ne interesează mult acest program şi urmează să studiem criteriile de acordare a banilor, iar imediat ce ne vom documenta vom întocmi proiectele de finaţare. Dorim ca în special şcolile să fie incluse în program, pentru că în ceea ce priveşte spitalele nu ştim încă dacă vor intra sau nu în administraţia Consiliului Local. Noi ne-am dori ca acest program de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire să se unească cu cel de reabilitare termică”, a precizat Dumitru Rus, şef Serviciu audit din cadrul Primăriei Târgu-Mureş.
Conform ghidului de finanţare a programului, Administraţia Fondului pentru Mediu acordă o finanţare nerambursabilă de 70% din cheltuielile eligibile ale proiectului, în care sunt incluse cele pentru realizarea investiţiei conform studiului de prefezabilitate, montajul sistemelor, efectuarea, verificarea probelor şi încercărilor, Taxa pe Valoarea Adaugată (TVA), consultanţa, studiile de prefezabilitate, de fezabilitate, proiect tehnic şi publicitate. În acest an vor fi organizate două sesiuni de depunere a proiectelor, iar sumele aferente vor fi de 150 de milioane, respectiv 160 milioane de