Conflictele care ţin de dreptul civil, comercial sau penal pot fi soluţionate nu doar în instanţă, ci şi la primul şi singurul Centru Pilot de Mediere din ţară, înfiinţat la Craiova încă din 2003 de Ministerul Justiţiei. Peste 95% dintre cazurile cu care se confruntă mediatorii îşi găsesc rezolvarea la sediul Centrului. „Vin la noi oameni care au o problemă cu autorităţile, cu alţi cetăţeni sau chiar cu rudele. Din păcate, sunt des întâlnite conflictele între rubedenii, în Oltenia. Fie că e vorba de succesiuni sau de plata unor creanţe, sunt mai dificil de găsit compromisuri când e vorba de persoane înrudite”, ne-a declarat Constantin Adi Gavrilă, directorul Centrului.
Cursul de formare în urma căruia poţi lucra ca mediator este împărţit în 80 de ore de instruire şi costă, în medie, aproximativ 1.000 de euro. „Un grant în valoare de 7.500 de euro, obţinut de la Ambasada SUA pentru promovarea medierii va fi investit în perioada următoare pentru dezvoltarea acestei practici”, a precizat Gavrilă.
Craiovenii par deschişi către varianta medierii, mai ales având în vederea durata foarte lungă a proceselor în instanţe. „Aştept să mi se facă dreptate de atâta timp, încât mi s-a acrit. Aş încerca şi varianta medierii”, ne-a declarat Maria Roncea.
Înfiinţarea centrelor de mediere va deveni obligatorie în trei ani. „Parlamentul European a adoptat o dispoziţie prin care impune implementarea sistemului centrelor de mediere până în anul 2012 în statele membre”, ne-a mai spus Constantin Adi Gavrilă.