Numărul mare al înşelăciunilor înregistrate în ultima perioadă scoate în evidenţă disperarea infractorilor de a face bani cu orice risc, pe timp de recesiune. Sursa: Arhiva Evz
De la colţul străzii sau de la un apel prin SMS, de la bancomat şi până în faţa computerului, românii sunt pândiţi de din ce în ce mai mulţi escroci. Numai în primele trei luni ale anului, la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) au fost înregistrate aproximativ 3.000 de asemenea infracţiuni, cu 20% mai multe decât media trimestrială a anului trecut.
Totalul pagubelor înregistrate în avutul privat sau de stat este de milioane de euro, creşterea fiind continuă. Mulţi dintre escrocii recenţi sunt dintre cei cu lungi „stagii” în străinătate, întorşi acum acasă din cauză că europenii au devenit mai vigilenţi.
„Nu-mi răspunzi la SMS!”
Mesajele de „felicitare” cu privire la un potenţial câştig, primite de foarte mulţi români pe telefoanele mobile, s-au dovedit păguboase rău pentru cei care au avut lăcomia de a răspunde invitaţiilor de a intra în joc. În dimineaţa zilei de 25 ianuarie, o buzoiancă a primit pe telefonul mobil un mesaj, prin care era anunţată că a câştigat un autoturism la tragerea la sorţi care a avut loc în urma unui concurs organizat de o companie de telefonie mobilă, mesajul conţinând şi două numere de telefon. Buzoianca a sunat la unul dintre numere. I-a răspuns un bărbat, care i-a solicitat să efectueze unele operaţiuni pe propriul telefon mobil, reîncărcând cu un credit în valoare de 15 euro o cartelă SIM.
Apel de mii de lei
Pe 19 februarie, la ora 8.00, Elisabeta T., din municipiul Brăila, a primit un mesaj pe telefonul mobil prin care era informată că este câştigătoarea unui telefon mobil şi a sumei de 3.000 de euro, ca urmare a unor campanii publicitare.
După circa 30 de minut