Veniturile specialiştilor juridici au scăzut din cauza crizei. Câţiva notari orădeni au fost nevoiţi să ceară ajutor financiar de la Camera Notarilor, pentru a putea supravieţui pe timp de criză.
Criza cu care se confruntă piaţa imobiliară are urmări şi asupra veniturilor birourilor notarialei. „Scăderea veniturilor este dată de scăderea activităţii. Tranzacţiile imobiliare au o pondere mare în activitatea birourilor şi au scăzut foarte mult. Veniturile birourilor sunt mai mici cu cel puţin 50%-60%”, explică Cornel Gârba, preşedintele Camerei Notarilor Publici.
„Tranzacţiile imobiliare au scăzut cu 45%. Cel mai bine se vând apartamentele ieftine la întreţinere. Casele mari şi terenurile reprezintă doar 20% din tranzacţiile de anul acesta”, spune notarul Mona Radu. „Numărul de angajaţi pe care îl au acum birourile nu se mai justifică”, declară Cornel Gârba.
„Avem un om care stă doar la Cadastru, pentru tranzacţiile imobiliare. Însă acum nu se mai justifică”, explică Mona Radu. Actele care ţin pe piaţă birourile notariale sunt legalizările, moştenirile şi actele făcute între părinţi şi copii pentru împărţirea patrimoniului.
„Sunt activităţi importante, dar nu sunt aducătoare de venituri”, precizează Cornel Gârba. Potrivit acestuia, sunt notari care au avut nevoie de sprijin financiar pentru a-şi salva afacerea. Criza are şi partea ei bună. Pentru prima dată au scăzut valorile din raportul de expertiză, întocmit an de an de Camera Notarilor şi pe baza căruia se fac tranzacţiile imobiliare.
Tranzacţiile imobiliare au scăzut cu 45%. Se vând apartamentele ieftine la întreţinere.
Mona Radu, notar
Ar trebui să scadă onorariile notarilor?