În oraş se află cel de-al doilea muzeu ca valoare din ţară, după „Grigore Antipa” de la Bucureşti. Începând de astăzi, Adevărul de Seară prezintă, în serial, muzee importante din municipiu, puţin cunoscute de clujeni. Peste 250.000 de exponate se află în colecţia muzeului, considerat al doilea ca valoare din ţară, după Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti.
Muzeul Zoologic Cluj-Napoca reprezintă o adevărată „comoară” în domeniu. Aflat pe strada Clinicilor, în clădirea care găzduieşte Facultatea de Biologie, copie fidelă a clădirii Institutului de Zoologie din Napoli, acesta ocupă zece săli, din care doar şapte pot fi vizitate. Din punct de vedere al valorii ştiinţifice, este considerat al doilea din România, după Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti.
Exponatele sunt prezentate în mai multe forme de conservare - împăiate, uscate, preparate în lichide conservante sau schelete - fiind dispuse în ordinea evoluţiei regnului animal, dar şi sub formă de diorame, care prezintă animalele în mediul în care vieţuiesc în natură.
Biologii români în Africa, în 1971
Muzeul cuprinde numeroase colecţii, în rândul cărora se află o serie de exemplare-vedetă, precum nautilul, şopârla tuatara, care trăieşte doar în Noua Zeelandă, vulturul-bărbos sau vulturul pleşuv, specii dispărute definitiv din fauna României. Poate cel mai valoros exponat este, conform muzeografului Delia Ceuca, un exemplar de asperete. Acesta este un peşte care trăieşte doar în apele râului Vâlsan. „Conform unor cercetători, mai există doar aproximativ 20 de exemplare vii din această specie, care datează de acum aproape 650 de milioane de ani”, spune muzeograful.
Un rol foarte important în istoria muzeului l-a avut Expediţia Română Transafricană din anul 1971. „Camuflată” sub forma unu