Locaşul este de rit romano-catolic, însă toţi creştinii caută aici refugiu spiritual. Sute de pelerini din tot judeţul au venit în aceas-tă dimineaţă la Basilica papală de la Radna unde au participat la slujbe şi s-au recules.
Basilica papală Maria Radna este cunoscută ca loc de pelerinaj din cele mai vechi timpuri. Oamenii îşi găsesc aici liniştea sufletească şi s-au obişnuit să vină şi duminica, nu numai la marile ocazii religioase. „Pentru mine contează prea puţin cine ce religie are. Nu vin doar când e sărbătoare, vin de câte ori pot”, a mărturisit Iulian Negrău, din Arad.
Tradiţia pelerinajelor la Radna a început în urmă cu peste 300 de ani. „Se spune că, în 1707, soţia unui soldat dintr-un regiment oprit la Arad era grav bolnavă. Simţind că-i vine sfârşitul, femeia le-a spus apropiaţilor că singura cale de a scăpa de ciuma care făcea ravagii în Arad e să ridice o mănăstire. De atunci, e pelerinaj continuu la Radna”, a povestit Roman Zepa, un localnic.
Muzeul mulţumirilor
Pe unul dintre coridoarele mănăstirii se ascunde şi un muzeu inedit. Credincioşii au donat tablouri şi icoane, în semn de mulţumire pentru ajutorul divin primit. Unele datează de la începutul secolului trecut şi sunt însoţite de fotografii ale celor care le-au donat.
În fiecare an, pe 8 septembrie, când se sărbătoreşte hramul mănăstirii, se aduna aici mii de credincioşi din vestul României, dar şi din Austria, Germania şi Ungaria.
Vocea străzii
Eu sunt ortodox, dar vin aici pur şi simplu pentru că am găsit locul unde mă pot reculege în linişte
Iulian Negrău, tehnician
E impresionant să vezi tablourile. Sunt nişte lucrări cu adevărat speciale
Maria Pricop, învăţătoare