Administratorii parcului zoologic din Bârlad au încercat să vândă prin licitaţie, la începutul acestei luni, şase din cei nouă bivoli pe care îi deţine. S-a prezentat un singur ofertant,
Administratorii parcului zoologic din Bârlad au încercat să vândă prin licitaţie, la începutul acestei luni, şase din cei nouă bivoli pe care îi deţine. S-a prezentat un singur ofertant, care a cumpărat trei animale.
„Am pornit licitaţia de la preţul de 3,4 lei pe kilogram viu. Pe cei trei bivoli i-a cumpărat un cetăţean din Galaţi. Sincer, nu mă interesează ce face omul cu ei. Este un animal domestic ca vaca sau boul. În Ardeal, foarte mulţi au bivoli”, a declarat Andrei Cărăbăţ, directorul Zoo Bârlad. Acesta a susţinut că bivolii sunt un lux pe care grădina nu şi-l mai permite. Bovinele ocupau mult spaţiu, aveau nevoie de mult nutreţ şi, în plus, Grădina Zoologică primise somaţie de la inspectorii de mediu că animalele stăteau prea înghesuite.
Prin „sacrificarea” bivolilor, şefii parcului zoologic susţin că animalele rămase vor fi mai bine îngrijite. Grădina primeşte anual 800.000 de lei de la bugetul primăriei pentru salariile îngrijitorilor şi întreţinerea animalelor.
„Ar fi păcat să mai vândă animale“
Deşi nu duc lipsă de admiratori, banii strânşi din bilete, între 500 şi 1.000 de lei zilnic, nici nu acoperă hrana zilnică a „exponatelor”. În cuştile de la Zoo Bârlad se află 36 de specii de animale şi păsări exotice, între care tigri, urşi şi maimuţe. „Vin în vizită foarte multe persoane. Mai ales când se duc la mănăstirile din nordul Moldovei fac un popas pe aici”, s-a lăudat directorul Cărăbăţ.
Pe de altă parte, bârlădenii nu văd cu ochi buni faptul că şefii Grădinii au început să vândă din animale şi se tem că vor urma şi altele. „Nepoţilor le place foarte mult aici, ar fi păcat să o închidă sau să mai vândă din animale. Trebuie să ne gândim