Secundele, cât timp a durat zgâlţâiala produsă de seismul produs ieri seară, au părut ore pentru mii de bucureşteni. Cei care au simţit cel mai puternic cutremurul au fost locatarii imobilelor de la etajele superioare şi cei din blocurile cu bulină roşie.
Bucureştenii care locuiesc în clădiri cu risc seismic ridicat, au trăit clipe de coşmar din cauza cutremurului de aseară. Printre ei se numără şi Maria Drăghiceanu, o pensionară de 77 de ani. Femeia locuieşte pe strada Tudor Arghezi din Capitală, într-o casă veche de 120 de ani, care a fost puternic afectată de cutremurul din 1977. “Apartamentul meu este la demisol şi am simţit fiecare mişcare.
Am dat să ies afară dar a căzut vitrina peste mine. M-a lovit uşor, m-am ferit la timp”, a povestit femeia. Pe chipul ei se citeşte încă groaza experienţei trăite dar, spune ea, nu îi este teamă de moarte, ci de faptul că se va dărâma casa peste ea şi nu o va găsi nimeni. “Sunt singură de şase luni, de când mi-a murit soţul şi copiii au plecat. Am stat până după miezul nopţii în grădină, de frica unei replici”, a povestit Dăghiceanu.
“Ce să fac, unde să mă mut?”
Femeia locuieşte în casă de peste 20 de ani, dar pentru că nu este proprietara imobilului, familia ei nu a investit în consolidarea şi renovarea clădirii. “Toţi cei care locuiesc aici suntem chiriaşi. Casa a fost retrocedată şi proprietarii de drept nu ne lasă să facem nicio lucrare”, a spus femeia.
Şi vecinii de pe strada pe care locuieşte femeia, au simţit fiecare vibraţie a cutremurului de aseară, în zidurile caselor care şi acestea stau să se dărâme. “Canişul meu a simţit primul şi i s-a îndreptat părul de frică. M-am speriat de nu am dormit toată noaptea, dar ce să fac, unde să mă mut?”, a spus Adina Grigore.
Au ieşit în stradă
Potrivit Institutului pentru Fizica