Mulţi dintre locuitorii oraşelor mici, în special tinerii, îşi doresc să evadeze într-un oraş mare. Dar acolo unde unii nu văd nicio perspectivă, alţii gustă zilnic din deliciile vieţii într-un oraş mic. În ciuda multor prejudecăţi, se poate trăi bine în micile centre urbane. Ce avantaje ai într-un oraş mic? Liniştea. Viaţa are un ritm mai lent, cu mai puţin stres şi mai puţin zgomot - iată principalul câştig într-un oraş mic. Oamenii. Prieteniile se înfiripă mai uşor, iar oamenii se întâlnesc mai des şi sunt mai legaţi unii de alţii.
Siguranţă. Infracţionalitatea e redusă. Liceele şi şcolile sunt ferite de tentaţiile drogurilor, iar jafurile şi crimele sunt rarisime. Ecologia. Orăşelele sunt mai prietenoase cu natura, poluarea e redusă, iar alimentele din pieţe au gust, fiindcă provin din localităţile rurale limitrofe.
Mănânci mai sănătos, respiri aer mai curat şi faci mai mult sport decât într-o metropolă aglomerată. Imobiliarele. Proprietăţile sunt mai ieftine decât cele din oraşele mari. Cu banii de pe un apartament vândut în Bucureşti sau în Constanţa poţi cumpăra unul cu aceeaşi suprafaţă într-o zonă bună dintr-un oraş mic şi îţi rămâne şi o sumă frumuşică în bancă.
Terenurile sunt foarte atractive. Distanţele. Nu există blocaje în trafic, instituţiile publice şi magazinele sunt la doi paşi şi poţi plăti toate facturile şi impozitele doar mergând pe jos. Preţurile. Traiul e mai ieftin, întrucât comercianţii sunt nevoiţi să îşi adapteze preţurile la puterea de cumpărare mai redusă de pe piaţa locală.
Cu siguranţă, mulţi văd aici câteva motive pentru care nu ar abandona micile oraşe. Cât despre cele pentru care ar face-o, ne vom gândi la ele duminica viitoare.