Cand nu s-a aratat la lansarea candidaturii ginerelui sau la presedintia Romaniei, regele Mihai parea sa se fi disociat cu discretie, dar explicit, de ceea ce din punctul de vedere al unui monarh, chiar ramas fara tron, este o aberatie: o alteta prezidentiala. A spulberat aceasta iluzie, facandu-i, de fapt, involuntar, un deserviciu lui Radu Duda.
Regele ne spune ca familia sa "incearca sa uneasca si sa insanatoseasca Romania de astazi. Vrem sa aratam cum trebuie slujit un popor cu adevarat". Cui se adreseaza acest mesaj? Voturile cui ar trebui atrase? Teoretic, cele ale monarhistilor, care ar trebui sa vibreze la apelul Suveranului. La apelul proprezidential al Suveranului? Ma indoiesc.
Tradarea monarhiei
Un rege si o familie regala nu pot concepe slujirea poporului cu pretul dezicerii de forma de guvernamant pe care o exprima prin excelenta. Regele este unsul lui Dumnezeu si are un singur mod prin care isi poate sluji tara. Prin sustinerea unei candiaturi prezidentiale in propria familie, un monarh se plaseaza in afara monarhiei, renunta, de facto, la chiar statul monarhic. Cat despre insanatosirea Romaniei, ea nu poate fi obtinuta printr-un gest contra firii.
Este dat tot timpul exemplul fostului premier bulgar, Simeon de Saxa Coburg Gotha. Dar el nu a candidat la presedintie, ci a alcatuit o forta politica, nici macar un partid, care a castigat alegerile. Este cu totul altceva. Monarhiile constitutionale au premieri, dar nu au presedinti.
In venele lui Radu Duda nu curge sange albastru si pentru el apartenenta la familia regala este, conform propriilor declaratii, un detaliu biografic. Mihai I este insa nascut rege, este urmasul reginei Maria si in virtutea acestei minunate ascendente se inrudeste cu marile case regale ale Europei. Pentru MS, monarhia ar trebui sa fie singura optiune imaginabila, chiar da