Avertizarea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit căreia anul acesta ne va lovi un mare cutremur cu epicentrul în Vrancea a pus România pe jar. Prognoza unor cercetători americani este foarte sumbră, estimând un număr de 500.000 de victime. Specialiştii români nuanţează însă lucrurile. Citiţi şi:
Băneasa şi Otopeni – cele mai expuse zone, Vitan şi Berceni – cele mai ferite
Cele mai credibile studii americane despre dezastrele naturale şi posibilitatea de a evalua anticipat pagubele şi pierderile de vieţi omeneşti au fost comandate de companiile de asigurări. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat încă de la sfârşitul anului trecut, la postul de televiziune Antena 3, că se aşteaptă la un mare cutremur în 2009.
„Eu am început pregătirea adăposturilor din Bucureşti, pentru că vreau să diminuez din pagubelele unui asemenea cataclism natural”, preciza Oprescu. Acuzat că fabulează, în aprilie anul curent a revenit cu subiectul “fierbinte”, susţinând, la Realitatea TV, că are informaţii conform cărora un cutremur puternic va lovi Capitala anul acesta, caz în care în jur de jumătate de milion de oameni şi-ar pierde viaţa.
Aceste rapoarte nu se pot numi predicţii. Sunt doar scenarii care, rămânând în aria probabilităţii, constituie o bază pentru politica companiilor de asigurări. Pentru administraţiile civile, rapoartele reprezintă un motiv întemeiat pentru luarea anumitor măsuri menite să diminueze pagubele.
Hazus („Hazards United States”), e un program-model de anticipare a efectelor seismelor, elaborat iniţial pentru un cutremur major în San Francisco. Părintele acestui program, geologul Brian Quinn, a construit în 1999, pentru Institutul Naţional de Ştiinţe în Construcţii din SUA, mai multe modele care estimau pierderile de vieţi omeneşti şi pierderile materiale în urma unui cutremur majo