PROFESIE. Directoarea Circului Globus, Brînduşa Novac, a schimbat spectacolele de acrobaţie cu şedinţele din Camera Deputaţilor. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
EVZ: Ce asemănare există între circ şi politică?
Brînduşa Novac: Politica nu are nimic asemănător artei de circ. Frecventele comparaţii care se fac între laturile negative ale politicii (scandaluri, excen tricităţi) şi circ nu reprezintă decât o atitudine jignitoare, peiorativă a unei profesii care are nobleţea ei. Circul nu este bâlciul de altădată, este întrepătrunderea între acrobaţie, sportul de performanţă, artă teatrală, dans şi muzică, toate îmbinate estetic într-un întreg. Circul nu este un loc al scandalurilor şi al blocajelor care, din păcate, definesc frecvent viaţa politică.
Cum poate fi îmbunătaţit legislativ statutul culturii româneşti? Care sunt cele mai mari probleme în acest domeniu?
Realizările culturale româneşti sunt remarcabile, dar foarte puţin cunoscute publicului. Modificările care trebuie aduse legii instituţiilor de spectacol şi a normelor de aplicare a sala ri zării angajaţilor acestora sunt o altă prioritate în acest moment. Artiştii debutanţi rar îşi găsesc un drum spre succes, ei fiind lăsaţi la voia întâmplării.
V-a susţinut Traian Băsescu proiectele în perioada în care era primar al Capitalei?
Da, am avut uşa deschisă şi susţinerea necesară, dar nu am cerut niciodată favoruri. Proiectele pe care le susţineam în faţa sa erau necesare dezvoltării şi realizărilor artistice ale Circului Globus. Veniturile sale reprezentau şi la acea dată 45% din totalul veniturilor realizate de instituţiile de spectacol din subordinea primăriei. Restul de 55% era realizat de celelalte 13 teatre din Capitală.
S-a vorbit de o prietenie între dv. şi şeful statului. Cât este adevăr şi cât sunt speculaţii?
Ceea ce mă leagă de preşedinte